luni, 31 ianuarie 2011

Luni no. 31

Sâmbătă. Am venit iar aici. Poftă de cafea în liniştea agitată de aici.
Exagerez prea mult la unele chestii şi-ar trebui să mă opresc. Să-mi concentrez atenţia asupra unor lucruri mai bune.
Fiecărei cărţi citite de-acum îi voi face o recenzie. Am să încep de mâine cu cartea primită de la bookblog.
Prea mult timp e pierdut în dileme de doi bani şi-n certuri fără soluţie. Prea mult mă macină ura care creşte în mine. Ranchiuna mai bine zis. E neproductivă. Încerc să iau lucrurile ca atare, cum sunt, fără a încerca să le dau explicaţii prea complexe şi fără să produc eu singură efecte negative.
Trebuie să fac puţină muncă de cercetare, să-mi dezvolt şi mai mult vocabularul. Să sintetizez importantul. Şi să trec mai departe. În tot. Am nevoie de ceva înspre care să se îndrepte tot timpul meu liber. Un scop.

Trebuie să-mi asum un comportament de-acum încolo. Să nu-mi fie frică de sinceritate. Să reuşesc să refuz, fără să-mi pese de refuzat. Vreau să fac mai multe. La vară, cred că trag o fugă până la Orăştie. De ce? Fiindcă mama a fost repartizată acolo când a terminat facultatea, şi-mi mai povesteşte amintiri. Poate o să intre în circuitul acela pe care vreau să-l fac.

Vreau să mă ţin şi de lucrurile pe care le-am început, şi să nu mă sperie greutăţile care or să apară pe parcurs.

Odată cu sfârşitul vacanţei, lucrurile vor începe să se agite. Ştiu asta. Tot ceea ce sper e să rămână agitate.

E sfârşitul lunii ianuarie. O lună în care mi-am demonstrat că dacă îmi pun ceva în cap, reuşesc.

N-am să mă leg la cap fără să mă doară, ci am să aştept. Am să ies mai mult şi-am să citesc mai mult. Şi-am să mă implic în viaţa mea mai mult. Ca să culeg, mai apoi, roadele.

Voiam să-mi iau o agendă şi n-am apucat. O am pe cea veche cu mine, iar în paginile ei am găsit tot felul de notiţe şi cărţi pentru licenţă. O să urmeze multe proiecte şi disertaţia. Mi-am promis, după experienţa din semestrul acesta, că următoarele proiecte am să le fac la timp. Ştiu că mi-am mai promis de multe ori treaba asta, şi niciodată n-am respectat-o. dar acum am ceva mai multă voinţă, cred, şi ceva mai multă determinare.

Azi a fost cald. A fost aproape o zi de primăvară, exceptând petecurile de zăpadă din parc.  Cofy alerga de colo colo iar eu încercam să inspir cât mai mult aer însorit, cu nasul meu roşu, înfundat şi răcit. Boala, mereu boala, îmi provoacă toate accesele de frică şi singurătate.



Reciteam gândurile din primele zile ale anului. Planurile. Am să le imprim pe ceva şi-am să mi le ţin mereu la vedere. Să-mi aduc aminte, eu de eu.



Voinţa, voinţa, voinţa. N-or exista oare pastile pentru voinţă? Vacanţa asta ar fi fost percetă pentru planul acela de a mă lăsa de fumat. Dar uite, că tocmai mi-am luat alt pachet de ţigări. De azi într-o săptămână am programarea pentru consultaţia la ochi. Uh, abia aştept. Mi-ar trebui şi niscaiva analize la sânge, peste care am să trec, probabil, mai mult din frică.

Dacă pentru ziua de azi n-m avut nici un plan, nu am făcut nimic. Mi-ar trebui un plan pentru mâine, atent făcut, plan de duminică. Ochii încep să mă obosească. Încep cartea azi şi sper s-o termin cât de repede. Apoi recenzia. Nu aici, ci pe foi. Foi albe.

S-a adunat lume aici şi zgomotele încep să mă deranjeze. Nu mai aud ce se vorbeşte la masa din colţul opus(de la vârsta de 12 ani a lui Iisus, se ajunsese la Parlamentul României, unul dintre ei îşi căuta pachetul de ţigări, întrebând chelnerul dacă nu l-a văzut, şi-apoi am pierdut firul). E aşa multă lume încât a mai rămas o singură masă liberă. Curios sau nu, cea din mijloc. Urmează să plec şi eu, s-aprind veioza şi să mă baricadez în pat. Zurgălăii de la brăţara de la mână sună neîncetat, şi mai rămân de afat încă trei note.
  

Refugiu? De asta tot merg în cafenele? Nu mai am cuvinte pe care să le scriu, dar totuşi, aici sunt. Fug de liniştea casei. De ce?

Cartea e greu de citit din cauza termenilor specifici.

Nu ştiu de ce mă plâng, căci toată viaţa am visat să fug. De ceva. Înspre ceva. Mereu, mereu, planuri. Să plec. Şi mereu, mereu, cu mici excepţii, rămân. La toate cele bişnuite. Mi-e dor de tren. Doar pentru nou. Pentru oameni noi. Pentru baruri noi. Dar mereu e ceva care mă opreşte.

Este foarte uşor să nu-şi fie frică atunci când ai curaj. Replica unui copil de 12 ani, din reclama radio pentru Cronica cârcotaşilor. Şi? N-are oare dreptate?
Ar trebui să văd iar filmul acela. Ţin minte doar un sfat. Scrie cu inima. Scrie, scrie tot ce-ţi vine în cap. Doar că mie nu-mi mai vine în cap nimic. E blac, totul. Totul se reumă ori la tristeţi, ori la gânduri ce uneori  nu-şi au locul, ori la vise. Şi m-am săturat să le tot aştern, şi să rămână doar aici. Degeaba, cred, am să printez ce vreau să fac. Or să rîmână doar acolo. Din patru opţiuni, nici una nu mă mulţumeşte. Am devenit foarte pretenţioasă. Nu încep nimic dacă nu vreau cu adevărat. Îmi încalc propriile sfaturi, în perioada asta înţelegând exact cum se simţeau ele. Fără chef. Fără chef! Le înţeleg perfect. La ce bun totul? De ce să fie doar pierdere de timp? Nu se merită. Avem ce face cu timpul nostru. Sau nu?
Am crescut şi-am devenit exact ce nu voiam să devin. Un monstru care are nevoie de cuvinte dar nu are ce spune. Un monstru care a încetat să mai exprime banalităţile frumoase şi mici ale vieţii exterioare. Un monstru care a început să-şi expună banalităţile vieţii interioare în lumină negativă şi plângăcioasă. În ultimul timp folosesc apelativul "monstru" pentru persoana mea mult prea des.
 Când am plecat de acasă, am pus pauză la film. Exact în momentul în care personajul principal aflase că mama lui a murit. Plângea. Atunci am deschis Nu am chef azi, şi-am început să zâmbesc tâmp. De ce m-a cuprins instantaneu o stare de bine n-o pot şti. Nu e ca şi cum piesa îmi aminteşte de ceva anume. Poate de pauzele de ţigară din timpul sesiunii în care mă apucau vocalizele şi cântam piesa asta. Dar când avem noi chef? Zâmbeam tâmp şi-am ieşit afară cu Cofy. Soarele era călduţ. Mi-am zis că-mi trebuie ochelari de soare, şi mi-a venit în cap figura lui C. cu ochelari, în zilele de după beţii crunte. Ochelarii pe faţa lui exprimă mahmureala.
Mă gândeam…în zilele însorite, raportul arată foarte bine. În cele înnorate, raportul e nul. Totul depinde de stare.

Poate că greşeala imensă a vieţii mele a fost faptul că mereu am visat. Şi cum socoteala din vise o depăşeşte cu mult pe cea din viaţa reală, am ajuns aşa. Societatea, modul de petrecere a timpului liber, şcoala, profesorii, colegii şi în special prietenii, arată diferit noaptea, în vis. Realitatea zilei mă deprimă uneori. Apoi, vin stările cu crize de râs şi zâmbete tâmpe. Poate tocmai de la discrepanţă. Pe care în cele din urmă o accept.

Îmi amintesc cum cineva îmi spunea că am nevoie de cineva care să mă ghideze. Toţi mă ghidează, fără s-o ştie nici ei, nici eu. Îmi amintesc discuţiile interminabile cu G. Îmi amintesc şi cearta, şi ruptura ireversibilă. Poate că e păcat că s-a întâmplat aşa, însă unele lucruri nu sunt dispusă să le accept de la absolut nimeni. Iar unele lucruri nu sunt uitate şi nici  iertate în veci. Lui A. îi place să vorbească prea mult. Măcar nu simte să-mi impuie capul cu sfaturi. Discuţiile nu sunt oricum sincere. Nu am găsit încă omul pentru asta. Nu ştiu dacă îl voi găsi vreodată. Omul acela din filmele bune, sau din cărţile scrise bine. Aş ieşi la o cafea cu I., oricât de ciudat ar părea. Dar să fim doar noi. Nu ştiu ce prietenie s-ar lega, dar o văd asemănătoare, din multe puncte de vedere. C. a folosit cuvântul magic. Păcat că habar nu are ce înseamnă pentru mine. Păcat că habar nu are că nu se rezumă la cafele în zile de mahmureală, sau ieşiri la teatru. Dar orice lucru are un început.
Aşa cum am făcut cu jurnalele, ar trebui s-o fac şi cu R. Cu el cred că aş putea sta ore întregi de vorbă, fără să mă acresc. E. e iarăşi un om ok. După vacanţă, când ne-om întâlni toţi, am să analizez în linişte.
Sunt legată de culoarea negrului. Iremediabil.
Mă uit în josul documentului. Atâta amar de pagini… şi pentru ce? Nici nu mai ştiu de ce şi cum am început. Şi care a fost nevoia. S-au stricat atâtea pe parcurs…că mă sperie. Chiar nici un lucru început bine nu poate continua la fel? Toate trebuie să intre în letargia aceea mortală? Doar ca să se stingă încet? Şi să intre în putrefacţie? De ce nu mai fac poze?
Dintre toate cafelele la care m-am angajat, ceaiul cu A. îl aştept cel mai mult. Mi-e frică de el, aşa cum mi-era frică de vinul cu B, aşa cum mi-era frică de târgul lui A. Şi se pare că frica e un lucru bun.

William Blake spunea: "it is easier to forgive an enemy than to forgive a friend."

Îmi vine în minte peisajul acela pe care l-am suprins într-o poza, cu ajutorul unui bucheţel de flori aşezat pe un trunchi de copac tăiat. Poieniţa cu brazi verzi, cerul de-un albastru îngeresc şi vacile care păşteau fără păsare.  Căldura şi aerul curat. Liniştea şi lacrimile. Furnicile. Aş merge acolo iar, să sar peste gardul cu sârmă, să mă aşez pe iarbă şi să stau acolo cu mâinile sub creştetul capului. Să privesc norii cum alunecă pe cer şi să zâmbesc. Fiindcă ştii, chiar aş zâmbi. Orice om care nu zâmbeşte la aşa ceva nu e om. Un om care nu se bucură de frumuseţea naturii şi caută mereu mai mult şi mai mult, fără să se-oprească să respire aerul locului, nu e om. Pînă şi mirosul putrezicios al frunzelor de pe munte e de-o minunăţie greu de exprimat în cuvinte. Trebuie să fii acolo să simţi. Mi-e dor de tren. Mi-e dor de-o fugă şi de căţeii din staţiile de tren. Şi de oamenii ciudaţi pe care-i întâlneşti prin gări.

"El în nanosecunda aia era fericit."

Nedreptatea neasumată şi neexplicată mă doboară. Mă scârbeşte şi-mi răpeşte orice fărâmă de a mai încerca, de a merge mai departe. Săptămâna se-ncepe cu mulţi nervi şi cu chef de nimic. Cu dezamăgire şi cu o reîntoarcere la vechile frici şi la vechile lipsuri.
Realizez acum că nu am nici un adăpost. Iar ceea ce-i probabil cel mai grav, este faptul că toate lucrurile astea nu mă doboară ci mă înrăiesc. Poate doar pe moment, dar mă.

31

one.

Let's go to sleep...and dream about beautiful things. Things that will never become reality.

Roza vanturilor - Numai noi
 
 Asculta  mai multe  audio   diverse

duminică, 30 ianuarie 2011

Uuuuuumăr gol. Ghiduşii.

Iară zâmbesc tâmp. Adică nu tâmp. Zâmbesc. Mai mult. Mă abţin să nu râd. Iară e soare. Trebuie să fie şi călduţ. Iară mă dor ochii de la albastrul cerului. Ce contează. Zâmbesc tâmp. Cântă "Nu am chef azi". Păi e duminică.

Iar eu zâmbesc. Mai mult. Mă abţin să nu râd. Hai la plimbare!

vineri, 28 ianuarie 2011

în 28, nimicuri.



Stăteam acum două minute cu privirea pierdută pe undeva întrebându-mă dacă mi-i rău, dacă mi-i somn, dacă nu mi-o picat mâncarea bine, dacă e de la coldrex sau dacă e de la lumina chioară din cameră. Nu domle, e de la ochi. Am făcut programarea pe 5 abia. Doctor cu ştaif. De tuns nu am avut curajul. Poate mâine, cine ştie, mai dau odată cu banul şi-o să iasă pajura. Se-ascultă Creed şi Walkabouts. Scos filme şi Monk, dar nu am stare de nici unul. Azi mai trebuia să fac şi buzunare la palton. Mâine.
Planul pe mâine.

După umblatura de dimineaţă m-am dus la chioşcul din piată, de sub stejar, chioşcul la care căutam Popcornul şi Bravoul şi celelalte obiceiuri ale vârstei. Începând cu luna asta, dacă am citit bine, Dilema e la pachet cu Dilemateca. Plus Revista 22 şi-am făcut oprire la cafenea. Cotrobăi prin geanta aia mică după o foaie şi-un pix. Găsesc una mototolită. Un rest pe care notasem mitul conspiraţiei pentru examen.

„Reţetă ca să-ţi meargă mai bine. Repetă des aceste trei propoziţii: fericirea nu există. Dragostea e imposibilă. Nimic nu e grav.”
Frederic Beigbeder

Încă nici o notă pe situl acela păcătos al facultăţii. Iar Wordul îmi corectează automat „ăla” în „acela”, ceea ce nu mi se pare corect căci îmi fură din libertatea de exprimare.
Tot azi am ascultat horoscopul capricornilor. Cică se face că săptămâna asta ne merge bine. Eu personal nu aveam nici un dubiu. Oamenii se fac că eu sunt naivă. Doar atât. Nu eu. Oamenii se fac că-s de toate.

Cojile de fructe portocalii, dar nu portocale, stau în ceaşca în care a fost praful gălbui. Logica arată că poliţiştii buni şi corecţi fac mai mult rău societăţii decât cei corupţi. Iar eu dacă mai ascult vreun horoscop, s-ar putea s-o iau razna. Minolele sunt ACRE!!!

La acelaşi subiect: ceaiul nu mai are acelaşi gust.


Planul pe mâine este absolut neconceput (important! nu „de” neconceput) iar asta va fi o problemă. 

wonders

Patinaj artistic pe Claire de lune.

Claire de lune, doar din scena finală de la Frankie and Johnny.

Frankie and Johnny, de când eram micuţă...mai micuţă. Final ce mă face mereu să mă întreb "cum ar fi fost dacă?". Oricum, n-am să pot niciodată explica ce a însemnat filmul acesta pentru mine. Atunci. Rememorând, acum.

Mi-am cumpărat o brăţară cu un fel de clopoţei. Lacul de pe unghii e un fel de roşu. Nu-s a mine.


Nici nu întreb ce s-a întâmplat. Mi-e frică de un iar ne-chef drept răspuns. Trei dintr-o lovitură. El - nu ştiu, el - din cauza lui, el - din cauza mea. Oarecum.
Nu-i bai. Am cărţi, am timp, am film, am foi albe.

Plan pentru mâine. Poate ei au dreptate. Dar am cărţi...foi...ceai...Walkabouts.

A nu se personifica YOU, şi-a se asculta TOT de la ei:




ps: am crezut că A. e virus.

joi, 20 ianuarie 2011

luni, 17 ianuarie 2011

Printre sughituri



Observ cum blogul asta se transforma intr-unul cu muzica si doar atat. Din ce in ce mai rar ma opresc aici sa scriu. Sa inventez, sa imaginez, sa simt sau sa visez. Sa intreb, sa ma intreb, sa analizez... Nu stiu de ce titlul. Poate din cauza ca piesa e asa cum e. Mi-e obsesia de azi. Existenta muzicii aici substituie, mai mult ca sigur, propriile mele stari si ganduri si sentimente si intrebari. "Because they always have a story."

Tot astazi am cuparat o lampa. Pare o actiune banala si un lucru si mai banal. Dar lampa e asemeni celei de acasa, neagra, cu arc si abajur, simpla. Iar lampa de acasa mi-a fost martor la nenumaratele nopti nedormite si scrise. Lumina portocaliu-galbuie imi tinea mereu de urat. La ras, la plans, in muzica, in cuvinte, in certuri, in poze si mai ales la cafele. Nu am nevoie de foarte multe.


Din categoria trecut in lumina de lampa [pentru o mai buna intelgere: inainte de bacalaureat, inainte de facultate]:

zambitor un zambet rece
'cearca masca gri de gaz
macar pentru doua momente
ca sa schimbe-al sau obraz

noapte rece, zi fierbinte,
nord si sud si est si vest
caci de-acuma inainte
prea departe-i Everest

se asterne-o nepasare
mare-ntins munte de sare
mari sperante griji si vise
intr-acum doar in clepsidre
in a caror rotocoale
se amesteca incet
vis pierdut intr-un desert
si cu alte sfarmaturi
adunate dimprejur

lexicul e-acum format
din cuvinte-innorat
iar la baz' au pesimism
eu iti jur, si el se-ntreaba
unde-i vechiul optimist
dor, tristeturi mari fricoase
se imbina-amagitor
pana cand isi trag foloase
si te lasa mult prea gol

am cazut incet, senil,
intr-un univers ostil
eu acuma dandu-mi seama
cat de mult frige raceala

zau mai cred ca uneori
ti-i mai benefic sa ... dormi
asta - sa nu zic altceva
ca mi-e ca s-or speria
numai doar vreo trei prieteni
care-mi iau in serios
tot ce zic eu fara rost

e-o caricatura trista
de factura realista
pesimista totodata
dar probabil o sa-mi treaca

uite, vezi ca e usor,
sa transpui cam inodor
trei cuvinte insipide
pe o foaie de caiet,
si sa le numesti cvintet?

Self.

duminică, 16 ianuarie 2011

No-one gets through life without being hurt / At this point the boy who's listening to this song / Is probably saying it's easier said than done and it's true

During the average human lifetime we will:

Spend three and a half years eating.

Eat 7300 eggs.

Spend over six months on the loo.

Work continuously for eight years.

Spend twelve years watching tv.

Talk on the phone for two and a half years.

Have sex 2580 times, with five different people.

Grow 950 kilometers of head hair.

Be able to name 2000 people and call 150 of them friends.

Blink 415 million times.

Live for 79 years.

Walk 22.000 kilometers.

Talk continuously for twelve years.



Sunday morning




When everyone is sleepy and lazy....and....alone? :)

luni, 10 ianuarie 2011

Sparrow




Close your eyes, and you'll see how all the sorrow, all the pain will get further and further, with every sound

duminică, 9 ianuarie 2011

Life lesson no.1

We never learn.

....but still,

miercuri, 5 ianuarie 2011

501


„când nu poţi să exişti singur, nu poţi fi parte dintr-un cuplu fericit”



Chestiuţa asta am găsit-o într-un articol scris pe un site pentru femei. Chestiuţă la care am zâmbit. Dacă e o chestie pe care am apreciat-o la mine dintotdeauna, e faptul că nu am prea multe probleme cu singurătatea şi rareori mă plictisesc. Reuşesc să-mi ocup cumva timpul, chiar dacă apoi zic că l-am pierdut şi mereu prima pe care mă bazez sunt eu.

În altă ordine de idei, drumul e foarte lung şi foarte greu. Începutul a fost bun, fiindcă începuturile, cel puţin pentru mine, sunt mereu mai uşoare decât parcursul său. Poate că de prn februarie o să mai apuc un drum pe care să-l ţin mai mult. Şi-o să fie mai bine.

În seara asta trebuie făcut bagajul iar mâine e plecarea spre Iaşi. Acolo mă aşteaptă perioada de foc, ultima parte a semestrului. Două proiecte urâte şi grele şi un examen, destul de lejer, la care o să iau însă un mediocru 7, poate un 8. Sper ca finalul să fie ok, să rămân la buget şi poate să mă învăţ minte să-mi fac proiectele la timp.

Tot felul de veşti, care mai de care mai impresionante îmi bat la uşă. O mirare de moment, şi-apoi aproape nepăsare. Fiecare îşi croieşte viaţa cum vrea sau cum poate.

Nu am chef de relaţii noi. Mă gândesc la efortul care trebuie depus, pe care nu sunt dispusă să îl fac.

Ascunzişuri. Secrete. Totuşi nu sunt atât de independentă precum mi-aş dori, şi mă enervează la culme chestiunea asta. Învăţ. Obsesie. Mereu, mereu, chiar şi acum, obsesie.

Am nevoie de apreciere în cuvinte din când în când. În aşa fel, conştientizez că sunt capabilă şi continui. Altfel, îmi ocup timpul cu întrebări. Majoritatea, despre mine. Minoritatea, despre tot restul. Viaţă, idei, familie, posibilitate. Şi pe ele le exprim din ce în ce mai puţin.

Sunt certată des, chiar şi aici, că îmi schimb destul de des părerile asupra unor anumite lucruri. La început mă simţeam prost. Însă dacă aş muri cu aceleaşi idei cu care m-am născut, ar fi clar că ceva nu a mers bine. Totul se transformă odată ce înveţi din ce în ce mai mult. Din experienţă, de la oameni sau din cărţi. Fiecare-şi are rolul.

Aseară am visat mulţi şobolani şi şoareci, în camera de cămin. M-am mai visat, tot aseară, printre oamenii din MASH. Făceam o excursie iar eu îmi cumpăram apă de la un magazin.

Fiindcă se pare că întâmpin o problemă în a analiza şi-a pune pe hârtie lucrurile mele, mi-am zis că ar fi bine ca o perioadă să scriu ficţiune. Dar nici de asta n-am reuşit să mă apuc. Să imaginez situaţii şi oameni, cum am mai făcut-o şi în alte dăţi. Să exprim tot ale mele, doar că în forme diferite. Să iau ca inspiraţie principală visele din timpul nopţii, sau imaginariile fricilor şi-ale obsesiilor mele. În felul astă, poate mă şi debarasez de ele. Asta n-o să se întâmple dacă nu citesc. Cărţile noi îmi sunt mereu motor.

Aşadar mâine e zi de trezit devreme şi de făcut multe drumuri. Mâine e zi de mers la şcoală. Doresc cu nesimţire vacanţa de vară. Deja. Mă gândesc că anul viitor pe timpul acesta îmi voi scrie disertaţia. Cel puţin asta sper, apropo de învăţat lecţia de făcut proiectele la timp.

D. m-a sunat şi mi-a spus că abia aşteaptă să ajung ca să mergem în B. după beţia cruntă de zilele trecute cu A. care s-a soldat cu noaptea dormită într-un hotel, i-am zis că nu mai fac aşa ceva, iar dacă merg, am să beau numai nectar. El a început să râdă, continuând: „nectar combinat cu vodcă, da.” Problema mea cu alcoolul este că nu ştiu când să mă opresc. Defapt, ştiu când trebuie să mă opresc, dar nu mă opresc niciodată când trebuie. Iar când ies cu A., plecăm mereu ultimii din crţşmă, doar ca să mergem să căutam alta care e deschisă. Râdem mult şi ne distrăm, ce-i drept, însă somnul şi ziua de după sunt un chin.

Fiindcă unii nu mă cunosc prea bine, aşa cum e A., îmi spun că sunt o fată tare cuminte. Şi-mi sugerează să nu mă schimb. Nici rea nu sunt, ce-i drept, însă „cuminte” nu mă caracterizează atât de bine, pe deplin, în orice situaţie.

Am scris asta mai demult, iar acum, când o revăd, îmi dau iar dreptate. „Ai găsit un adevăr despre lume, ţi-ai pierdut echilibrul interior.” E o luptă continuă cu informaţiile noi. Asimilare şi încercare de a încorpora cu ce e deja.

duminică, 2 ianuarie 2011

Narcotic





E 2 ianuarie. E ora 4, după-amiază de duminică. Sunt în cafenea, cafenea care a trecut printr-o renovare cu care încerc să mă obişnuiesc. Aşadar, dublu şoc. Pereţii nu mai sunt verzi ci galbeni, mobilierul e mai înalt. Mesele din colţuri sunt de şase persoane, nu de patru, aşadar mi-am ocupat loc lângă geam. Sunt două plasme în loc de una, lampele sunt roz cu galben. Perdeluţele portocalii. Cel de-al doilea şoc a fost când am cerut cafea iar chelnerul mi-a spus că nu are. Alt chelner, căci în momentul în care m-a văzut cu laptopul mi-a zis că nu au wireless. I-am spus că nu am nevoie. Apă plată cu lămâie şi-un capuccino. Oamenilor le place să facă schimbări doar de dragul schimbărilor. Chiar şi atunci când ele nu sunt necesare. N-am înţeles niciodată lucrul acesta.

Că tot veni vorba de schimbări, necesare de data aceasta, anul acesta sper să-mi aduc câteva schimbări de mult aşteptate. Ei, de data aceasta nu le mai aştept ci încerc să le fac. Fără termene limită, fără imperative. Încercări pas cu pas. Şi-om vedea ce iese. Am citit, din curiozitate, horoscopul general al capricornului pe anul 2011. În toate variantele se vorbeşte despre schimbări. Metamorfoze. Schimbările pe care le vreau în anul acesta constau mai mult în renunţări. Renunţări la multe din lucrurile ce până acum mi-au făcut rău. De la cel mai mic şi banal, până la cel mai mare şi aşa-zis greu de înfăptuit.

Vreau să ajung să fiu mai mult ca mine, şi să nu mă împotmolesc în nu-pot-uri. Vreau să ajung să nu mai am lucruri ce mă ţin în loc. Ceea ce nu pot face, să nu pot face fiindcă mă depăşeşte, nu din cauza unor chestiuni exterioare. Multă ambţie şi multă voinţă, care sper să-mi fie atribute pentru tot restul vieţii, nu doar a anului. Singura competiţie pe care s-o ţin să fie doar cu mine, singura persoană pe care să vreau s-o depăşesc să fiu eu. Citeam pe unii aşa zişi jurnalişti care în ultimele zile ale lui 2010, respectiv în primele zile ale lui 2011 vorbeau strict despre alte persoane, şi deloc de propriile persoane. M-am mirat.
Aşadar am şi eu planuri, până acum nu-mi plăcea să le aştern pe hârtie dintr-o frică idioată că nu-mi vor reuşi. Nu-mi mai impun însă nimic foarte strict, pentru ca un eventual eşec să nu-mi fie prea răsunător.

Relaţiile de prietenie cele mai dificile sunt cele ce durează cel mai mult. Din MASH. Imediat m-am gândit la R. Până şi-acum bufnesc în râs. Eram nervoasă zilele trecute, şi mi-am zis că termin tot, izbesc totul de-un perete. La ora actuală cred că e omul pe care-l apreciez cel mai mult, cu toate ce le are. Iar dacă stau să mă gândesc, aşa-s toţi prietenii mei. Ăia puţini tare la număr. Balanţa înclină mereu spre calităţi. D. m-a sunat în noaptea dintre ani; avea ce-i drept puţină băutură la activ, însă m-a prins iar cu garda jos şi-am rămac cam mută. Aşa păţeam când avea şi D. momente de retorică în care se întreba ce s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ar fi adus facultatea în aceeaşi cameră micuţă de cămin şi nu ne-am fi întâlnit. Ţin extrem de mult la ei dar mi-e cam greu s-o arăt. Trec peste momentele astea, de obicei, cu mici glumiţe. Poate fiindcă-s extraordinar de sensibilă şi dacă aş merge pe aceeaşi variantă mi-ar da lacrimile. De F. nu spun nimic, fiindcă nu intră în categoria prietenilor. Spun asta în sens bun, fiindcă el va fi mereu ceva mai mult.

Apreciez aşadar, tot ce am. Fiindcă am multe, cu toate că sunt unele momente în care nu văd şi mă plâng că nu am nimic. Ar trebui să-mi fac un tablouaş micuţ pe care să-l pun undeva la vedere, să-mi amintească mereu, şi în momentele cele mai grele. Să ştiu mereu că oricând am motive să zâmbesc.


Sper să citesc mai mult anul acesta, să văd filme bune şi să nu-mi mai pierd orele cum obişnuiam. Mai multă activitate.

Apropo de activitate, trebuie să fac şi niscaiva drumuri. Constanţa, Bucureşti, Cluj şi Târgul Mureş. Ca să văd oameni de care mi-i dor sau pe care încă nu am apucat să-i cunosc faţă-n faţă. Planul acesta e făcut de ceva vreme, însă delăsarea a fost mare.

Să nu mai reacţionez la idioţenia de lângă mine, dar fără să fiu oarbă la ea, pentru a vedea alternativa.

Şi poate să-mi fac proiectele de la şcoală la timp.

Să dansez mai des.

Să am puţin mai multă griijă de sănătatea mea. Să nu mai răcesc din lună în lună. Să-mi fac ochelari.

Să fiu mai mult a mine.
Să vorbesc mai mult despre mine. Cu toate ascunzişurile. Sau să nu?  ….

Să-mi fac tatuajul. Şi să nu mai las loc de alb şi negru.

Să râd la fel de mult. Să nu-mi treacă crizele mele periodice de râs.

Să fiu mai mult a mine.